Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Σπίτι μου σπιτάκι μου και ψευτοζωούλα μου

Σήμερα όντας άρρωστος κάθισα στο σπιτάκι μου και θυμήθηκα τα παλιά (στο Λύκειο δλδ) όπου μη έχοντας κάποια άλλη διέξοδο όπως πχ ένα βιβλίο άραζα και χάζευα τηλεόραση με τις ώρες. Αυτή η φορά όμως σε σχέση με τότε είχε μία διαφορά.

Έβλεπα την τηλεόραση από μια άλλη οπτική (όχι δεν άλλαξα καναπέ) και στο πίσω μέρος του μυαλού μου γύριζαν όλα όσα η τηλεόραση επιλέγει να μην μας δείξει(η να τα δείξει σε ντοκιμαντέρ τις μεταμεσονύκτιες ώρες) με το να προβάλλει ανούσια προγράμματα, προέκταση της ανούσιας ζωής μας.
Έτσι λοιπόν άνοιξα την tv και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν στον ANT1 δύο κοπέλες να μαλώνουν για την Ελλάδα ,με την Ελληνίδα να λέει για την ανθ-Ελληνίδα ότι “αν είναι να κάνει κάτι, μέσω της Ελλάδας θα αναδειχτεί και μέσω αυτής μπορεί να γίνει ακόμα και το“the next top model”(ουάου!) και επομένως “να έχει σεβασμό για την πατρίδα” και την άλλη να απαντάει ότι “αγαπάω την Ελλάδα, τον Ελληνικό τρόπο ζωής και αυτό αποδυκνείεται από το ότι παρόλο που δεν είμαι από εδώ επέλεξα το Ελληνικό “the next top model”(τιμή μας).Και είχα κατά την διάρκεια όλων αυτών, των Κάμεραμαν να εστιάζει στα..χαρακτηριστικά των κοριτσιών και την vodafone που είναι χορηγός να βάζει την σφραγίδα της σε κάθε πλάνο, σε κάθε κοπέλα όπως κάνει ο κρεοπώλης στα κρέατα που πουλάει.

Στο διπλανό κανάλι έπαιζε ο Παπακαλιάτης ο οποίος επινόησε αλλες 5 ερωτικές ιστορίες, τις έδεσε με μαεστρία και τις έκανε άλλο ένα σήριαλ-επιτυχία. Είναι απίστευτο το πως αυτός ο άνθρωπος μέσα σε 5 σήριαλ δλδ σε 100 επεισόδια που έχει δημιουργήσει έχει καταφέρει να μην αγγίξει ούτε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πραγματικά πρέπει να έχεις κλείσει πολύ καλά τα μάτια σου και να έχεις βρει τις καλύτερες ωτοασπίδες για τα αυτιά σου προκειμένου να μην βλέπεις τι γίνεται στον κόσμο και να μην ακούς τα καθημερινά ουρλιαχτά. Ο άνθρωπος αυτός έχει ανασύρει οποιαδήποτε love story εχει βιώσει, ακούσει η δει σε ταινία (βλ Μητσικώστα) έχει εντοπίσει τα προβλήματά τους και τις αντιφάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. (πχ σε παλιό σήριαλ 2 ομοφυλόφιλοι που βίωναν την κοινωνική απομόνωση η στο σημερινό, ήταν ένας άντρας που η γυναίκα του δεν ήθελε να κάνουν έρωτα επειδή ήταν στρεσαρισμένη με την επιχείρηση) Όλα αυτά βέβαια είναι συνέπειςες του σημερινού συστήματος αλλά ποιός ασχολείται τώρα με το δάσσος και τα δέντρα του όταν μπορεί να ρουφήξει του ζουμί από τους καρπούς τους (1 εκ. Ευρώ τον χρόνο είναι αυτά-πολύ ζουμί δεν βρίσκετε?).

Το κακό δεν είναι όμως το τι (δεν) κάνει ο κάθε Παπακαλιάτης αλλά ότι θυμίζει όλο και περισσότερο την κοινωνία που ζούμε (και που αν το κόμμα δεν ανέβει για 9,7 ποσοστιαίες μονάδες θα συνεχίσουμε να ζούμε). Αυτό το απολιτίκ θυμίζει ακόμα ακόμα και τις “πολιτικές” εκστρατείες των ανταγωνιστών στις εσωκομματικές εκλογές πολιτικών κομμάτων όπου ακόμα και εάν αυτά έχουν αριστερές αναφορές (πχ Τσίπρας vs Κουβέλης) παραμέμπουν περισσότερο σε πανηγύρι παρά σε πολιτική μάχη (και σίγουρα όχι σε ταξική πάλη)


ΥΓ θα μπορούσα να κάνω εργασία-paper με θέμα “τα κοινωνικά προβλήματα στο έργο του Παπακαλιάτη”. Ξεκούραστο και οικονομικό.(όπως και τα σήριαλ)

ΥΓ2 Αν και αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα και στο “κοινωνικά προβλήματα στο έργο του Πιπερόπουλου” (με βιβλιογραφία Χριστίνα Λαμπίρη, Τατιάνα Στεφανίδου)

2 σχόλια:

  1. συνάδελφε κάνεις λάθος για τον παπακαλιάτη. στο πρώτο επεισόδιο του νέου σήριαλ η μικρή γκομενίτσα έπρηζε τον παπακαλιάτη στο αμάξι στη διαδρομή θεσσαλονίκη-αθήνα για τις κλιματικές συνθήκες και για την ευθύνη που ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ απέναντι στο περιβάλλον. μάλιστα σε ένα πιο μετά επεισόδιο ήταν αυτή με τη φίλη της σε ένα ρεστωράν, πάει εκεί ο χριστόφορος με τον κοκάκια αδερφό του και η γκόμενα τους περιλαβαίνει πάλι με το περιβάλλον. όλοι βαρέθηκαν και δεν την πρόσεχαν. συνεπώς σύντροφε ο παπακαλιάτης αφενός καταδεικνύει πλέρια το ενδιαφέρον του για τα καίρια ζητήματα των καιρών μας (περιβάλλον), αφετέρου γειώνει την ανάλυση στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της με τα καθήκοντα μας ως κοινωνικό σύνολο (ατομική ευθύνη του καθενός το περιβάλλον), αλλα σαφώς δείχνει και τη μοναξιά που νιώθει το ευαισθητοποιημένο πολιτικό υποκείμενο (το γκομενάκι) απέναντι στην απαξίωση που υφίσταται η κοινωνική κριτική από την καθυστερημένη μικροαστική μάζα (αδερφός παπακαλιάτη, φίλη γκομενακίου που μετά πηδήχτηκε με αδερφό παπακαλιάτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχα δεν είναι δυνατόν...
    Πλάκα πλάκα σήμερα πήρα κάτι συντρόφια να πάμε για μπύρα και έβλεπαν Παπακαλιάτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

το σχόλιό σας θα ελεγχθεί από συντονιστικό γ.σ (γραφειοκρατικών συνελεύσεων). Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αιρετό κι ανακλητό ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να λογοδοτεί στο συγγραφέα, τους αναγνώστες του και σε τελική μόνο ανάλυση στο διαχειριστή του ιστολογίου...