Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Πλανάται ακόμα



Είναι μερικές ταινίες που τις πετυχαίνεις στο ζάπινγκ και μπορεί να μην ξέρεις

πότε ξεκίνησαν

ποιό είναι το θέμα

τι έχει προηγηθεί

ισως να τις πετύχεις μάλιστα σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείς να καταλάβεις καν περί τίνος πρόκειται,

όμως κατευθείαν κολάς το πρόσωπό σου στο γυαλί γιατί το μόνο που έχεις καταλάβει (και μάλιστα από το πρώτο δευτερόλεπτο) είναι ότι είναι αντικομμουνιστικές και μάλιστα ψυχροπολεμικές (πραγματικός χολυγουντιανός θυσαυρός).

Ενδυματολογικά, οι κομμουνιστές μένουν καθηλωμένοι στην μόδα του 1930 ενώ αντίθετα οι άνθρωποι που έρχονται να κατασκοπεύσουν από τον “ελεύθερο κόσμο” είναι ντυμένοι στην τρίχα και μάλιστα τόσο όμορφα που θα έλεγε κανείς ότι αυτά που φορούν είναι κάθε στιγμή στην τελευταία λέξη της μόδας.

Κάθε διάλειμμα της δράσης είναι αφιερωμένο στα κακώς κείμενα του υπαρκτού.

Ελπίζω να επιτρέπεται ο Τολστόι εδώ”

Φυσικά οι πράκτορες του Ανατολικού μπλοκ δεν πετυχαίνουν ελέφαντα στα 5 μέτρα ενώ αξιοσημείωτο είναι το πάθος τους όταν πυροβολούν αφού σε κάθε σκηνή που θα πατήσουν την σκανδάλη θα σκοτώσουν πάνω από 60 περιστέρια. Ακόμα και όταν για λόγους ρεαλισμού (1 στις 1000 σφαίρες στατιστικά κάποιον θα πέτυχε, ακόμα και στα γυρίσματα) μία σοσιαλιστική σφαίρα βρίσκει στόχο αυτό θα είναι σίγουρα το πόδι του αντιπάλου (οι Σοβιετικοί κατάσκοποι αν τους δώσεις Μπαζούκα μπορούν να προκαλέσουν όχι πιο επικίνδυνους τραυματισμούς από τον Κολτσίδα)

Επιπλέον αφενός μαθαίνουμε από άλλες χολυγουντιανές ταινίες ότι εάν ήθελες να ανελιχθείς στις ειδικές δυνάμεις εάν ήσουν μαύρος αυτό θα παρέμενε ένας ευσεβής πόθος, και όμως σε αυτήν την ταινία οι μισοί κατάσκοποι είναι μαύροι (ο αντικομμουνισμός ενώνει)

Στην γροθιά του σούπερμαν.

Το πιο αστείο είναι το τέλος όπου ο Αμερικάνος φεύγει ηρωικά χωρίς να τον νοιάζουν τα λεφτά και ο Σοβιετικός του ζητάει να κάνουν μία χρυσή συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά “Λες να με νοιάζει ποιός θα κερδίσει τον Ψυχρό πόλεμο?”

Και η ταινία κλείνει αποκαλύπτοντας σοσιαλιστικούς λογαριασμούς την Ελβετία και με την φράση

Είχες δίκιο Άντριου (ο ηρωικά πεθαμένος) ποιόν να εμπιστευτεί κανείς?”

Κοντινό πλάνο στο άγαλμα του Λέννιν θλιβερή μουσική και τέλος.




ΥΓ Αυτό είναι ένα από τα διαφημιστηκά μηνύματα που διέξοψαν την ταινία



“Το ήξερες ότι κάθε φορά που κατεβάζεις μία ταινία κάνεις τον κινηματογράφο φτωχότερο?

Το ήξερες ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν χάσει τις δουλειές τους 4.000 άνθρωποι?

1100 video club και 3 εταιρίες διανομής έκλεισαν.

Θα κατέβαζες την ταινία εάν ήξερες ότι με ένα ok απολύεις έναν άνθρωπο?

Όχι στην πειρατία

Όχι στην ανεργία”

Όχι στην μαλακία


Το ήξερες ότι κάθε φορά που στηρίζεις ΠΑΣΠ,ΔΑΠ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κτλ κάνεις τον ελληνικό λαό φτωχότερο και τον Κόκκαλη πλουσιότερο?

Το ήξερες ότι τον τελευταίαο ενάμιση χρόνο έχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι?

Πάνω από 1100 τραυματισμοί και 3 θάνατοι μεταναστών υπήρξαν.

Θα τους ψήφιζες εάν ήξερες ότι με μία ψήφο σκοτώνεις έναν άνθρωπο?

Όχι στους πολέμους

Όχι στην ανεργία

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ


9 σχόλια:

  1. δωσε ενα εμαιλ γιατι δεν με αφηνει να σου στειλω ενα μεγαλο σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγωνες και θυσιες και ολες αυτες οι μαλακιες3 Δεκεμβρίου 2009 στις 11:23 μ.μ.

    Κοντόχοντρε το ποστ σου μου θυμίζει ένα παιδάκι που του πήραν το παιχνίδι και χτυπιέται κάτω και κλαίει και δεν ξέρει τι να κάνει με αυτήν την ήττα του, αφού δεν ξέρει να χάνει.

    Έχει βέβαια και λίγο από την αντιστροφη ηλικία, δηλαδή λίγο ΠΑΠΟΥΔΙΣΤΙΚΗ γκρινια για το πως "χάλασε ο κόσμος σημερα" "και τοτε ήταν καλύτερα" και "κατω η νεα ταξη πραγματων" (ζήτω η παλιά και άλλα ωραια).

    Λοιπον θα στα πω γρηγορα και κοφτα μιας και είμαστε σύντροφοι όσο και αν σου φανει περιέργο :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α)ο σοσιαλισμός της DDR και της αν.ευρωπης. Πέθανε , GET OVER IT.
    β)δεν ηταν σοσιαλισμος με τη μαρξική εννοια
    γ)τι σημαινει να ακουγονται και τα καλά και όχι μόνο τα κακά ; καλά και κακά έχουν όλα τα καθεστώτα για κάθε γούστο ο καθένας μπορεί να παρηγορηθεί από πρωην κνιτες νυν ναριτες για τη DDR μέχρι πρωην ναζι νυν δημοκρατες για το τρίτο ραιχ , από πρωην οθωμανους φεουδάρχες μέχρι και ελλήνες δεξιούς. Και εδώ έχει καλά και κακά η Ελλάδα είχε και έχει. Πέθανε είπαμε ξέχνα τον.
    δ)Έχεις αναρωτηθεί ότι επειδή έχασε σε ένα καρο τομείς (για τα σπίτια που λες δεν τα ξέρεις και τόσα καλά). Επίσης η αναλογια με τα αμάξια που έκανες ΕΙΝΑΙ για ΓΕΛΙΑ και μπορω να σου αποδείξω με στατιστικα δεδομενα όχι με εξυπνάδες το μέγεθος της γελειότητας του.
    ε)Γράφεις για αυτούς που πουλούσαν σφυροδρέπανα. ΜΠααααααααααα ! ; Αλλά δεν σε πείραζε τόσα χρόνια που οι κομμουνιστές είχαν κάνει μούμια τον Λένιν και ήταν από το 1924 ως σήμερα άλλο ένα αξιοθέατο ; Εκεί δεν σε πείραξε ο εξευτελισμός και η μετατροπη ιδεων και ΑΤΟΜΩΝ σε ατραξιον "σοσιαλιστικού τουρισμού" ; ΤΣ ΤΣ ΤΣ αυτοί οι αριστεροί της καθυστέρησησης της ελληνικής αριστεράς που νομίζουν μάλιστα πως κρατάνε και θερμοπύλες στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στ)λίγη αξία έχει από ΨΥΧΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ σκοπια έχουν οι κλάψες για τα μακρονησια τους αηστρατηδες για να έχεις να κλαις με το τι περασε ο παπουκας και η γιαγακα σου. Δεν μας απασχολει πλεον. Ας αφησουμε τους νεκρους να θαψουν τους νεκρους . Αν ο Ζαχαριαδης ηταν ηγετης της ελλαδας το 44 τοτε ήταν νομοτελειακα που θα κατέληγε το ΚΚΕ σήμερα και όλα τα αποπαίδια του. Για ατυχια/τυχη του δεν την πηρε και ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ακομα με το να κλαίει και να έχει ενα μουσειακο ειδος κομμουνισμο. Αυτόν τον κομμουνισμο και μαρξισμό που νοιώθει και ολιγον τι ντροπαλη νοσταλγία για τα διάφορα τειχη και τις διαφορες DDR μπορείς εσυ (αν είσαι σε αυτην την κατηγορια) το ΚΚΕ και τα διαφορα ΜΛ να το βαλέτε εκεί που ξέρετε. ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ας δουμε λιγο και τις ΚΑΛΕΣ (ναι ναι δεν εχει μονο η DDR σου καλές και κακές όψεις) οψεις της πτώσης της σταλινικής σκατίλας : Πλέον δεν θα ασχολούμαστε με το έκτρωμα του σοσιαλισμου/κομμουνισμο αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για τη πραγματική του διάσταση... ουπς ξέχασα ... εδώ είναι η ελλαδά και η καθυστέρηση κατι σαν τους παλαιοημερολογιτες ασχολείται ακόμα με το Στάλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΕΘΑΝΕ, ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ !

    Υ.Γ. Χεστήκαμε τι λέει ο ξεναγος : Βρήκες και εσύ τον ογκόλιθο του σημερινού συστήματος. Αν πήγαινες στην DDR ο εκεί ξεναγός τι θα σου έλεγε ; Μπορείς να πας στη Βόρεια Κορέα άμα θέλεις να μας κάνεις και εκεί ένα ρεπορτάζ για το τι θα σου πει ο ξεναγός. Μέτα πήγαινε και Νότια έτσι για σύγκριση βρε αδερφέ.

    Υ.Γ.2 Το ζωες των αλλών τι σε πείραξε ; Μόνο για τις διώξεις στην μετεμφυλιακή ελλάδα των αριστερών έμαθες ; Δεν σου είπε κανείς τι γινόταν επί DDR ; Διάβαζες τότε ; Ή δεν έχουν σημασία αυτοί οι παπούκες και οι γιαγιάκες και οι ιστορίες παρά μόνο το δικό σου σοι ; ΣΝΙΦ ΚΛΑΠΣ τι κρίμα...Μακρονησος αλλά για τα εκατομμύρια που σάπισαν (μεταξύ αυτών και κομμονιστές ΑΚΟΜΑ και ο αρχιδας ο Ζαχαριαδης) στη Σιβηρία δεν έχει το κλαμένο μπουζούκι του Θεοδορωακη να παίξει τίποτα έτσι ; Δεν έχει εκεί ηλιους νοητους και άλλες μαλακίες ;

    Π-Ε-Θ-Α-Ν-Ε , ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΡΕΤΡΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σε λαθος ποστ πηγαν τα σχολια αλλά δε πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ εντάξει να κάνεις ένα σχόλιο σε λάθος ποστ. Αλλά για να κάνεις 6 κάτι πρέπει να ήπιες...-Στα εαακ συμμετέχεις είπαμε?

    Θα προσπαθήσω να απαντήσω με κίνδυνο να το χάσω (όπου υπάρχει ειρωνικό στυλάκι μην εκνευρίζεσαι καθώς είναι το φυσικό μου)

    α)ο σοσιαλισμός της DDR και της αν.ευρωπης. Πέθανε , GET OVER IT. Εδώ συμφωνώ αν δώσουμε στο get over την σημασία της υπέρβασης...για να υπερβείς όμως κάτι πρέπει να ασχοληθείς κάπως με τις αντιφάσεις του αλλά και τις υπερβάσεις που κατάφερε να πραγματοποιήσει.
    β) Δεν ήταν σοσιαλισμός με την μαρξική έννοια. Μεγάλη κουβέντα, αλλά αλήθεια γιατι...?
    γ) Το θέμα είναι ότι μιλάμε για καθεστώτα που πραγματοποίησαν μία υπέρβαση και κάθε μέρα δοκιμαζόταν η τοτινή δυνατότητα του ανθρώπου να κάνει την έφοδο στους ουρανούς. Ίσως από κάποια στιγμή και μετά η πορεία ήταν μία αναστρέψιμη αλλά δεν μπορούμε έτσι να μηδενίσουμε όλα τα κεκτημένα...
    δ)Τώρα για αυτό το κάρο με τους τομείς να πω πως ακόμα και παραγωγικά να το δούμε, με τις αντικειμενικές δυσκολίες που είχαν οι σοσιαλιστικές χώρες φαίνεται πως πέτυχαν ένα οικονομικό θαύμα σε σχέση με τις παραγωγικές δυνάμεις του καπιταλισμού...
    ε) Εννοείται πως η μούμια του Λένιν νομίζω ότι είναι ένα θλιβερό σημείο της ιστορίας, αλλά αλήθεια αποδυκνύει κάτι? Δλδ οι επαναστάτες του 17 τι ήταν τίποτα χειραφετημένοι άνθρωποι που είχαν κάνει την έφοδο στον ουρανό και απλά μας έριχναν μια σκάλα να ανέβουμε και εμείς..?
    στ)ουπς ξέχασα ... εδώ είναι η ελλαδά και η καθυστέρηση κατι σαν τους παλαιοημερολογιτες ασχολείται ακόμα με το Στάλιν. Κάλλιο καθυστερημένοι παρά μεταμοντέρνοι φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φίλε "------", δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου. κανείς δεν έθιξε αυτούς που βασανίστηκαν επί κομμουνισμού στη Σιβηρία... Αλλά όπως εσύ απαιτεις σε καθετί που λέγεται να μπαίνει και η άλλη πλευρά, εξόριστοι στην Μακρόνησο vs εξόριστοι στη Σιβηρία, δεν υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση να ισχύει κάτι τέτοιο σε μια ιστορική ταινία; Γιατί θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιου είδους προπαγάνδα και να μαλώνουμε για ψιλοπράγματα, παραγκωνίζοντας το ουσιαστικό πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α) ελπίζω όταν μιλάς για υπέρβαση να εννοείς και ανανέωση και όχι να δούμε τα αρνητικά και τις αντιφάσεις και να γυρίσουμε στο παλιό μοντέλο με μικροδιορθώσεις. τότε πιστεύω δεν καταφέρνουμε τίποτα.
    β)ο σοσιαλισμός με την μαρξική έννοια φαντάζομαι δε θα κατέληγε στην υιοθέτηση καπιταλιστικών μοντέλων. Και δε θα αναφερθώ στην περιορισμένη πολυφωνία που πιθανόν να υπήρχε (αν και θα μπορούσατε να με κατηγορήσετε για θύμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας!)
    γ,δ) δεν έχω να πω κάτι... :D
    ε) ανάλογα με ποια έννοια είναι κάποιος καθυστερημένος ή μεταμοντέρνος φίλε ¨κοντόχοντρε". το να είσαι στενόμυαλος ή ανοιχτόμυαλος παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο. και άλλωστε για ποιον λόγο να δηλώνει κάποιος αριστερός αν είναι να προσκολλάται σε ατέρμονες συζητήσεις περί αποτυχημένων καθεστώτων που ΑΝ τα πράγματα ήταν αλλιώς θα ήταν καλύτερα. η αριστερά σημαίνει πρόοδος. αν υπάρχει μεταμοντέρνα πρόοδος θεωρώ ότι είναι καλύτερη από μια καθυστερημένη και "καθυστερημένη" αριστερίστικη αντίληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

το σχόλιό σας θα ελεγχθεί από συντονιστικό γ.σ (γραφειοκρατικών συνελεύσεων). Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αιρετό κι ανακλητό ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να λογοδοτεί στο συγγραφέα, τους αναγνώστες του και σε τελική μόνο ανάλυση στο διαχειριστή του ιστολογίου...