Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Κανείς δεν περισσεύει

Η ησυχία που επικρατεί στις βιβλιοθήκες, είναι ελκυστική μα είναι και σημάδι του καιρού μας.

Εγώ στις βιβλιοθήκες μας φαντάζομαι τον Τρότσκι να μαλώνει με τον Λέννιν για τον υλισμό και τον Χέγγελ να φωνάζει στον νεαρό Μαρξ που αντί να καθίσει να διαβάσει, πήγε σε ταβέρνα με τον "αδικαιολόγητα απών" Έγκελς. Τον Αλτουσέρ να διαξιφίζεται με τον Μάο για τα εργοστασιακά σχολεία και τον Φρόιντ να ψυχαναλύει τον Ραφαηλίδη.

Όλοι αυτοί όμως κρύβονται στις σελίδες των βιβλίων τους, τρομαγμένοι απτην βασανιστική σιωπή των αναγνωστηρίων και προσβεβλημένοι, μάλιστα, απτην διπλανή μου που τους γύρισε την πλάτη και μόλις άνοιξε το cosmopolitan.

Μια κοινωνία στατική, κλειδωμένη στο ντουλάπι.

Τι ανακουφιστικό που γνωρίζουμε που είναι το κλειδί!!

Τι πιεστικό να έχεις τόσα πολλά να πεις και η μέρα να κρατάει μόλις 24 ώρες.
Και τι αναπάντεχο, τι αντιφατικό να πασχίζεις να μιλήσεις, να μοιραστείς, να δώσεις και να σώσεις , σε μία κοινωνία που σέκανε μουγγό.

8 σχόλια:

  1. Εγω παλι στις βιβλιοθηκες μας φανταζομαι ενα φιλο μου να μου λεει τις ιστοριες του με τους 7 πασπιτες που ΔΕΝ εσκυβαν, τις τρεις ξανθιες με τους 4 δαπιτες και δεκαδες ενοχλητικους να μιλανε ολη την ωρα για οτιδηποτε αλλο απο το Λενιν και τον Τροτσκι και να σπαζουν τα νευρα οσων θελουν να διαβασουν (εγω ειμ' αυτος).

    Η ησυχια που επικρατει στις βιβλιοθηκες ειναι φαινομενικη και καθολου ελκυστικη. Αν δε μιλησεις για το Λενιν εκει που κανονικα πρεπει να το βουλωνεις σεβομενος την ησυχια των αλλων και πας λιγο εξω, δε στρεχει?

    Και πες στη διπλανη σου να παρει το cosmopolitan και να παει να cosmopolιτευεται. Αν και αμφιβαλλω αν ο Λενιν προσβληθηκε απο τη σταση της. Τον ειδες καλα, σιγουρα αυτος ηταν? Γιατι, κατα ενα διεστραμμενο τροπο, ο Βενιζελος του φερνει λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτω το κοσμοπόλιταν, ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου κι οι χαζογκόμενες.

    Και πες τον μ... τον τρότσκι να βγάλει το σκασμό γιατί μας έχει πάρει τα αυτιά με τη διαρκή του και δε μπορώ να συγκεντρωθώ στα ζητήματα λενινισμού.

    Η φαντασία στην εξουσία κι οι μπολσεβίκοι στη σιβηρία. Άντε να περάσεις μαθήματα με τόσες σκέψεις.
    Οι καλύτερες σκέψεις έρχονται την ώρα που διαβάζεις (όταν δεν πρέπει δηλαδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι το να σέβεσαι την ησυχία των άλλων είναι μικροαστικό κατάλοιπο και υποταγή στην εξουσία.
    Του λέννιν για έναν παράξενο λόγο, σε παλιές φωτο, του φέρνει και ο σκληρός διαλεκτικός με τα 7 γράμματα.


    Όσο για τις σκέψεις, να ξέρεις ότι η σχολή μας ευνοεί και ανταμοίβει το κριτικό πνεύμα (ιδιαίτερα όταν ασχολείται με το να κρίνει τον σεξισμό, τον ρατσισμό, το οικολογικό πρόβλημα, την ηχορύπανση, την "δεξιά" κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανταμείβει το κριτικό πνεύμα;
    Ή μήπως το κρατικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ kontoxontros εσύ που είσα γαμάτος την άλλη φορά να σε δω να ουρλιάζεις στη βιβλιοθήκη για να δείξεις την ανυπακοή σου. Λες και σου ζήτησε ο Μάνθος να κάνεις ησυχία.
    @απολίθωμα σχετικά με το κριτικό και το κρατικό πνεύμα: κάποια πράγματα απλώς έτσι είναι, και δεν είναι έτσι μόνο και μόνο για να τα αμφισβητήσεις, έτσι για την προσπάθεια!

    μαριονέτα Νο5355

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανωνυμε, αυτο που εκανε ο Κοντοχοντρος ονομαζεται αυτοσαρκασμος.

    Και κατι αλλο: υπαρχουν και καποια αλλα πραγματα που απλως δεν ειναι ετσι. Και δεν ειναι ετσι, οχι επειδη θα μπορουσαν να ειναι καπως αλλιως αλλα δεν εγιναν, απλα δεν ειναι ετσι.

    Μαριονετα Νο εεεε, δεν το ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ συντροφος φάντασμα: χαχαχα, όντως υπάρχουν και αυτά. Κι άλλα βέβαια, αλλά ας μην το αναλύσουμε περαιτέρω...

    μπαη δε γουεη, το ζήτημα με τον kontoxontro λύθηκε: θα βάλει ετικέτες "inside jokes", "ειρωνεία" κλπ για να μην μπερδευόμαστε.

    μαριονέτα Νο5355

    ΑπάντησηΔιαγραφή

το σχόλιό σας θα ελεγχθεί από συντονιστικό γ.σ (γραφειοκρατικών συνελεύσεων). Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αιρετό κι ανακλητό ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να λογοδοτεί στο συγγραφέα, τους αναγνώστες του και σε τελική μόνο ανάλυση στο διαχειριστή του ιστολογίου...