Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Σαυτούς τους δρόμους σε αυτήν την κοινωνία ο έρωτας μια μέρα δεν θάναι ουτοπία



Ένα πρωινό ξύπνησα
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Ένα πρωινό ξύπνησα
Και αντίκρισα τον κατακτητή

αντάρτες πάρτε με μαζί σας,
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
αντάρτες πάρτε με μαζί σας,
Γιατί νιώθω πως εδώ θα πεθάνω

Μα αν πεθάνω σαν αντάρτης
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
μα αν πεθάνω σαν αντάρτης
θα πρέπει να με θάψετε

Μα θάψτε με πάνω στα βουνά
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
μα θάψτε με πάνω στα βουνά
Κάτω απτην σκιά ενός όμορφου λουλουδιού

Και οι άνθρωποι που θα περνούν από εκεί
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao,
Και οι άνθρωποι που θα περνούν από εκεί
Θα λένε σε μένα: "τι όμορφο λουλούδι"

Αυτό είναι το λουλούδι των Παρτιζάνων
O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao
Αυτό είναι το λουλούδι των ανταρτών,
που πέθαναν για την ελευθερία

Bella ciao έλεγαν οι Ιταλοί αντάρτες στην κοπέλα τους πριν φύγουν για το βουνό, "Γειά σου όμορφη", λένε πως σημαίνει.

Τελικά τους μεγαλύτερους έρωτες δεν θα τους δείξει ποτέ το holywood, τους έρωτες που τα βράδια, εκτός από δύο κορμιά ενώνονται και δύο άνθρωποι που την επόμενη μέρα είναι έτοιμοι ακόμα και να πεθάνουν για να μπορέσουν άλλοι άνθρωποι(που ίσως δεν έχουν ακόμα γεννηθεί) να ζήσουν, ελεύθεροι, τον έρωτα της ζωής.
Δεν υπάρχει πιο όμορφο πιο αληθινό συναίσθημα από αυτόν τον έρωτα, τον καθαρό από οποιαδήποτε έννοια και από οποιαδήποτε "λογική".

"Οι μέρες είναι αφιερωμένες στην επανάσταση και οι νύχτες στον έρωτά μας"
Ζαχαριάδης

5 σχόλια:

  1. ΚΑΙ Ζαχαριαδης? Τι αλλο εμεινε πια, ο Σταλιν? Παει, χαλασες κι εσυ..... Κνιτης εγινες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν διάβαζα εγώ Ζαχαριάδη, εσύ έμπαινες στα αμφιθέατρα και ψήφιζες τους ΕΑΑΚίτες.

    Ωχ λες όντως να έγινα Κνίτης?

    Αλλά αλήθεια...τι σχέση έχει ο Ζαζαριάδης με την ΚΝΕ? Διαγραμμένος δεν είναι?Άσκησε καμία ΚΝΕ αυτοκριτική...? Εκτός και αν αυτό έγινε στις θέσεις που θα τις διαβάσω εν καιρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι προβοκατορας..... Θα εκανες μεγαλη καριερα πραγματικα.... Αν και ειναι λιγο αστειο να μας κανουν "εξ αριστερων κριτικη" και να μας τη λενε για το Ζαχαριαδη, δε συμφωνεις? Βγαλτε λιστα, πειτε ποιους θελετε να αποκαταστησουμε, να σας ικανοποιησουμε ολους.

    Κνιτης εισαι κι ας μην το ξερεις....Ολοι ειμαστε....

    Οσο για την αυτοκριτικη, δεν σε αδικω. Την εμαθες απο πλατφορμες με 60 σελιδες γενικολογα και συμπερασματα του στυλ "το μοντελο της μιας, μεγαλης και μαζικης πορειας ξοφλησε". Εεεε, τι εγινε τωρα, σου την ειπα παλι μικρε? Πιες μια λεμοναδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί είναι τόσο αστείο να σ κάνουν εξ αριστερών κριτική? Μήπως στις πολιτικές επιλογές 40 χρόνων δεν πρέπει να γίνει τέτοια (αυτό)κριτική?
    Αλλά εντάξει σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ασκηθεί κριτική και στους ήρωές μας,και δεν το θέλουμε αυτό...

    Ο Ρούσης είπε πως είναι κενό γράμμα το να γυρίζουμε στον Στάλιν χωρίς να ασκούμε κριτική στις ηγεσίες τόσων ετών που είχαν διαφορετική αντίληψη.
    Πρέπει να ανοίξουν θέματα που είναι πολύ λεπτά.
    Και σίγουρα για εμένα πρέπει να ανοίξουν γιατί αν δεν μελετήσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια του παρελθόντος δεν θα μπορέσουμε να κινηθούμε στο μέλλον.
    Ποιός όμως θα τολμήσει για παράδειγμα να αγγίξει τον "διορισμό" Ζαχαριάδη και την αποπομπή Πουλιόπουλου.
    Έγινε δεν έγινε? Καλώς η κακώς έγινε και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Πρέπει να αναμετρηθούμε μαζί του. Όπως και με την αποπομπή Ζαχαριάδη...
    Τι φοβόμαστε εν τέλει και δε αγγίζουμε αυτά τα θέματα?
    Πολλοί κατηγορούν το ΚΚ για δογματισμό κτλ.
    Συνήθως γίνεται από σκοπιές (μικρο)αστικές για να νομιμοποιηθεί μία δεξιά στροφή του χώρου που ασκεί την κριτική (βλ στο παρελθόν κκ εσωτερικού)
    Για μένα όμως οι σελίδες που δεν τις ανοίγει και δεν προσδιορίζει τις ιστορικές συνθήκες του τότε είναι όντως δογματισμός. Ένας δογματισμός που δεν με κάνει χαρούμενο γιατί "θα έχω να χώνω" στο κόμμα.
    Ένας δογματισμός που με προβληματίζει και προσπαθώ να βρω το αν ισχύει, το γιατί ισχύει και να βρω σε ποιούς χώρους τον διακρίνουμε? και πως εν τέλει θα μπορέσουμε να κινηθούμε στο μέλλον.
    Από την άλλη δεν έχουμε και πολύ σοβαρές κριτικές.
    Έχουμε τον αντίβαρό του, έναν άκριτο σκεπτικισμό για τον "τραγικό 20ο αιώνα" όπως τον χαρακτηρίζουν οι Ναρίτες.
    Έχουμε μία υγιή πολυφωνία που όμως χωράει μέσα της και θεωρητικά ρεύματα ξένα προς τον μαρξισμό. Και εν τέλει μέσα σε αυτήν την πολυφωνία, διεξάγεται μία μεγάλη διαπάλη, που μπορεί να πνίγεται η ορθόδοξη αντίληψη ή η λογική της ιστορίας, μα φαίνεται πως έχεις ένα πεδίο ρευστό στο οποίο μπορείς να παρέμβεις για να συμβάλεις στην συζήτησή σχετικά με το πως θα είναι οι δικές μας επαναστάσεις (μάταια ή όχι, η ιστορία θα το δείξει)

    Και ίσως τέτοιο πρέπει να είναι το πεδίο 20 χρόνια μετά την ιστορική ήττα μας.Σε πρώιμο στάδιο, με τις αντιφάσεις τους, αλλά έτοιμο να εξετάσει και την τελευταία λεπτομέρεια.

    Δεν μιλάω για επαναθεμελίωση. Δεν πήγαν όλα τόσο σκατά, όμως αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί. Και μάλιστα επίσημα και όχι μόνο σε πηγαδάκια.

    Μιλάμε συνεχώς για τον μεταμοντερνισμό του Σύριζα και άλλων χώρων. Έχουμε όμως σκεφτεί εάν αυτός ο σκεπτικισμός που τον ενισχύει είναι το αντίβαρο στον δογματισμό. Και εν τέλει πόσο πολλές κοινές ρίζες έχει?

    Είχα πει ότι δεν θα καθίσω να γράψω σοβαρά μέσα στην εξεταστική, μα αυτές είναι μερικές σκόρπιες σκέψεις που μόλις μου έφαγαν 1 ώρα διάβασμα...Ελπίζω να επανέλθω με ένα ολοκληρωμένο ποστ εν καιρώ
    Αναμένω στα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκοβα το κεφαλι μου οτι θα σοβαρευοσουν μετα το σχολιο μου. Αυτο που εννοουσα και με επιβεβαιωσες με την απαντηση σου, ηταν οτι ειναι κακο να αυτοτοποθετεισαι αρχικα στα αριστερα καποιου αλλου και στη συνεχεια να προσπαθεις να μαγειρεψεις επιχειρηματα γι αυτο. Και οτι, επισης, ειναι κακο να γινεται κριτικη με δυο μετρα και δυο σταθμα. Κακο το ΚΚΕ που ανεχτηκε το "διορισμο" Ζαχαριαδη, κακο και που δεν τον αποκατεστησε. Η κριτικη ως αυτοσκοπος ή αλλιως ετεροκαθορισμος. Τα υπολοιπα ειναι πολυ σοβαρα και βαριεμαι τωρα να απανταω, το κανω μονο και μονο γιατι μ επρηξες και γιατι με εκβιαζεις στυγνα. Ξερεις εσυ.... Εκμεταλλευτη!!! Απλα η πολυφωνια δεν ειναι απαραιτητο οτι θα εχει και αρμονια και συγχρονισμο. Χωρις καλο μαεστρο και σαφη παρτιτουρα συνηθως ειναι τσιρκο. Αντε καληνυχτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

το σχόλιό σας θα ελεγχθεί από συντονιστικό γ.σ (γραφειοκρατικών συνελεύσεων). Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αιρετό κι ανακλητό ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να λογοδοτεί στο συγγραφέα, τους αναγνώστες του και σε τελική μόνο ανάλυση στο διαχειριστή του ιστολογίου...