Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Ζωντανοί νεκροί

Κάνε το καλό και ρίξτο στον γυαλό
Ναι στον γυαλό.
Να επιπλέει, μαζί με τα κουφάρια των μεταναστών.
Πέθαναν
Πεθαίνουν



Παρασυρθήκαμε. Ερμηνεύουμε ,πάνω από πλαστικά λουλούδια, τραγουδάκια που γραφτήκαν με αγάπη και κατέληξαν σουξεδάκια, “να πουλιούνται σαν απορρυπαντικά” σε ημιλυπόθυμους θαμώνες. Και όμως ρε Μητροπάνο, εσύ δεν ήσουν που σου κατέστρεψαν τον λαιμό επί χούντας. Σίγουρα θα άκουσες τις κραυγές από τα διπλανά κελιά και θα ένιωσες την μοναξιά της φυλακής και της απομόνωσης. "Πέτρινα χρόνια"
Ίσως να έγινες και εσύ κηπουρός στήλων της ΔΕΗ και είναι βέβαιο πως θα σου έχουν πει οι δικοί σου από την “μικρή Μόσχα” τις θηριωδίες που έζησαν.

Που όταν ήταν να διαλέξουν στις αλυσίδες ή τα όπλα, διάλεξαν...ευτυχώς. το δεύτερο

Το δεύτερο διάλεξε και η κόκκινη ρόζα για την οποία τραγουδάς, και η σορός της μετά από 70 χρόνια αναζητείται ακόμα. Μα είναι τόσο μακρινά όλα αυτά...?

Με ρωτάνε σε μία παρέα ποια η γνώμη για το δημοψήφισμα του καραταφύρερ και μόλις αρχίσεις να μιλάς για τα παιδάκια στα σύνορα που τα σκότωσε η μητέρα-πατρίδα, πέφτουν τα πρώτα χαμόγελα που σου χαράζουν την καρδια.” Πρέπει να αναπτύξετε το θέμα σε 200-250 λέξεις” Μα πως να το κάνεις αυτό , μια λέξη να πεις για κάθε νεκρό μετανάστη στον Έβρο τους τελευταίους μήνες, το ξεπέρασες το όριο.

(Όρια. Όρια μιας εποχής. Μιας φιλίας. Ενός συστήματος. Και εσύ ζεις για να τα υπερβείς. Επαναστατικό... δεν βρίσκεις?)

Και εκεί έχασες την μοναδική ευκαιρία, να δείξεις σε κάποιον, πως πάνω στα πνιγμένα σώματα του αιγαίου, μπορεί να δει να καθρεφτίζονται, τα αστέρια, ο ουρανός, και ο κόσμος ολόκληρος.
Κλείνει η παρένθεση, δεν πειράζει μπορεί να τα δει και στο google earth.

Δεν με ρώτησαν επειδή τους ένοιαζε ιδιαίτερα, όπως και εσένα Μητροπάνο, Βέγγο, Σαββόπουλε, δεν σας ρωτάνε στις συνεντεύξεις επειδή τους νοιάζει τι θα πεις. Ποιός είσαι.
Όποιος και αν είσαι, ότι και αν κουβαλάς, Το πούλησες.
Και καλά έκανες να σου πω. Πόσο ακόμα θα ζήσεις για να το κρατήσεις. (άλλωστε, καλύτερα να πεθάνεις πλούσιος παρά ευτυχισμένος).
Ίσως και εσύ δεν θα ήθελες να ακούσεις πια τις απαντήσεις σου.
Χρόνια Τώρα.

Σαββόπουλε τελικά “σαν βγήκες απαυτήν την φυλακή” αντίθετα με τις προβλέψεις... κάποιοι σε περίμεναν. Οι βασανιστές σου. μα φορούσαν γραβάτες και κρατούσαν ένα χρυσό χαρτί. Και εσύ το υπέγραψες.
Το εκμεταλλεύθηκες. Έγινες φίλος. Με τους βασανιστές σου. Με τους όρους τους βέβαια.

πρόσφερες πολλά.
σε αυτό το σύστημα.
Τα βούτηξες και εσύ τα χέρια σου, στο βαζάκι με το μέλι. Η μήπως ήταν Αίμα

Τελικά τι είναι η αυτοκτονία?

Άσημος ή Σαββόπουλος
Γώγου ή Βέγγος

Ποιός τελικά αυτοκτόνησε?
Ποιός ΔΕΝ ζει πια?

7 σχόλια:

  1. Κοιτα κι εμενα με ξενισε που ο Βεγγος δεχτηκε να τον τιμησει ολη αυτη η λαιφσταιλ αηδια της χωρας. Κι εγω τσατιστηκα οταν ανεβηκε στο βημα και ειπε "καλοι μου ανθρωποι" και δεν αναφερονταν σε ανθρωπους-χαρακτηρες λαικους των ταινιων του, αλλα στην εκκολαπτομενη αριστοκρατια της χωρας. Αλλα, απο την αλλη, ο Βεγγος ποτε δεν το επαιξε ιστορια, για να πουμε τωρα οτι προδιδει καποια ιδανικα. Και κατι ακομα: υπαρχουν καποια προσωπα, ελαχιστα σε καθε χωρα, τα οποια ειναι πραγματικα και οχι υποκριτικα, κοινης αποδοχης. Στην Ελλαδα ενα τετοιο προσωπο ειναι ο Βεγγος. Ας κανει οτι θελει. Δεν πεφτει αυτος με τιποτα στα ματια μας. Για τους αλλους και ειδικα το Σαββοπουλο, την ξερεις τη γνωμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο προηγουμενο σχολιο μου, η λεκτικη επαληθευση εβγαλε redsock. Τι να πεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα οποία πρόσωπα, πραγματικά και όχι υποκριτικά αφήνουν (γνωρίζοντας η μη) να διαιωνίζεται αυτή η αρρωστημένη κατάσταση.
    Μήπως να συμπεριλάβουμε και την Αλίκη σε αυτά τα πρόσωπα?

    Ο Βέγγος είχε φάει εξορία στην Μακρόνησο και εν συνεχεία νομίζω μπήκε στον μ-λ χώρο.

    Το έχω σκεφτεί πολλές φορές πάντως αυτό που λες. Αυτά τα πρόσωπα κοινής αποδοχής.
    Τώρα τελευταία το σκεφτόμουν για τον Μπερλίγκουερ στην Ιταλία.
    Για να σε ανέχεται ένα ολόκληρο σύστημα και να σε αφήνει να περνάς ένα άλφα προφίλ σημαίνει ότι... έχεις να δώσεις.
    Εάν ο Μπερλίγκουερ για παράδειγμα ήταν φορέας μια αντίληψης που επικροτεί την βίαιη αλλαγή της κοινωνίας, θα σου έλεγα για πότε θα τον αποκαλούσε ο Ιταλός Τράγκας "Σταλινικό κατακάθι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ μακρια το πηγες με την Αλικη, καταλαβες νομιζω τι χαρακτηριστικα εχουν αυτα τα προσωπα που λεω. Κι αλλοι φαγαν εξορια. Κι ο παππους μου εφαγε εξορια γιατι ειχε αδελφο κομμουνιστη, δεν λεει τρομερα πραγματα για τους εξορισθεντες αυτο. Για την πολιτικη κατασταση στη χωρα ναι λεει.

    Και τι θα πει "σε αφηνει να περνας ενα αλφα προφιλ"? Τι προφιλ "περναει" ο Βεγγος, ενας ανθρωπος που μενει συνειδητα εκτος των φωτων της δημοσιοτητας? Μηπως να κατηγορησουμε το Βεγγο που δεν ειναι στα στερνα του ο κομμουνισταρας που θελαμε, ενω αλλοι διαφημιζουν το αριστερο παρελθον τους και το περνανε στο βιογραφικο τους για καλυτερη θεση στο Συστημα? Τι να του προσαψουμε δηλαδη? Ασυνεπεια σε τι? Ποσοι ξερουν οτι ο Βεγγος ηταν στο μ-λ χωρο (αν ηταν- αλλη μια αποδειξη της αξιοπρεπειας του, δεν αυτοδιαφημιζεται)? Η επαναστατικοτητα δεν μπορει να κρινεται με βαση μια κλιμακα ανεκτικοτητας του συστηματος. Με αυτη τη λογικη, οι μεγαλυτεροι εχθροι του συστηματος ειναι οι οργανωμενοι οπαδοι, που ουτε οργανωμενες εκδρομες μπορουν να κανουν, ουτε πορειες, ουτε να αναρτησουν πανω με μηνυματα μη αθλητικα-οπαδικα. Καμια ανοχη απο την πλευρα του συστηματος εδω.

    Σε ποιον το ειπε ο Τραγκας το "σταλινικο κατακαθι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=I6oa1qq3-As

    για τον παλαι ποτε νιονιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο τραγουδάκι. οι Active member μπορώ να πω πως είναι σταθερή αξία. Αλλά ρε φίλε αυτό που με τρομάζει συνίσταται σε 2 παράγοντες,ο ένας είναι τα βασανιστήρια και ο άλλος είναι ότι "είναι όλα ίδια παππού" εσένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

το σχόλιό σας θα ελεγχθεί από συντονιστικό γ.σ (γραφειοκρατικών συνελεύσεων). Όπερ σημαίνει ότι θα είναι αιρετό κι ανακλητό ανά πάσα στιγμή και θα πρέπει να λογοδοτεί στο συγγραφέα, τους αναγνώστες του και σε τελική μόνο ανάλυση στο διαχειριστή του ιστολογίου...